Om maar even in huis te vallen; tijdens het hardlopen hebben sommige vrouwen last van urineverlies. Vanwege schaamte durven zij hier vaak niet over te spreken met anderen of op zoek te gaan naar hulp. Misschien omdat er gedacht wordt dat zij de enige zijn met dit probleem.

Helaas blijft zonder hulp het probleem vaak voortbestaan. Feit is en blijft dat minstens tussen de 25 en de 50% van de vrouwen in het dagelijks leven last heeft van urine incontinentie. Naarmate de leeftijd vordert hebben steeds meer vrouwen er last van.

Wees echter niet getreurd, er zijn manieren om met het bekkenbodem aan de slag te gaan om zo urine incontinentie te verhelpen. Een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut(e) is bijvoorbeeld een van deze oplossingen. Hierover later meer.

Hoe begint urineverlies?

Urineverlies hangt samen met het functioneren van de zogeheten bekkenbodemspieren en de buikdruk. De bekkenbodemspieren kunnen te ontspannen zijn. Of juist, ongemerkt, gedurende de dag veel aangespannen worden. 

Zonder hier een heel wetenschappelijk verhaal van te gaan maken kunnen we dus stellen dat, wanneer het bekkenbodem goed functioneert, de kans op urineverlies afneemt. 

De bekkenfysiotherapeut(e) kan je helpen

Wanneer je bekkenbodemspieren te gespannen of te ontspannen zijn kan een bekkenfysiotherapeut hier naar kijken en je helpen.

Het internet staat boordevol filmpjes en oefeningen waar je je bekkenbodem leert aanspannen of juist ontspannen. Maar weet jij zelf wel of jouw bekkenbodem nou juist te gespannen is of juist te ontspannen? Een bekkenfysiotherapeut(e) kan deze diagnose namelijk wel stellen en op basis hiervan adequate behandeling en oefening van de klachten voorschrijven.

Veel vrouwen wachten jarenlang voordat zij zich aan hun klachten laten helpen. En dat is volgens de leer van de bekkenfysiotherapie erg zonde wegens het feit dat enkele behandelingen in veel gevallen al voldoende zijn om (gedeeltelijk) de klachten te verhelpen.

Herken je jezelf in dit beeld? Dan kan het een goed idee zijn om eens na te denken of een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut de kwaliteit van jouw hardloopervaring en het leven in het algemeen zou verbeteren. 

Let er wel op dat je een afspraak plant bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Een algemene fysiotherapeut heeft namelijk wel kennis over het bekken, maar lang niet zoveel als een bekkenfysiotherapeut. 

De bekkenfysiotherapeut heeft na de algemene studie fysiotherapie een specialisatie gevolgd puur gericht op het bekkenbodem. Om deze reden kan een bekkenfysiotherapeut je vaak veel gerichter helpen bij klachten rondom het bekken zoals urineverlies

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *