Als duursporter is het zeer belangrijk dat je goed let op wat je consumeert. Dit is namelijk van belang voor je spieren (opbouw en herstel), maar ook voor je prestaties (zoals je uithoudingsvermogen). Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen vergroot je de kans op het behalen van je doelen. Met het gebruik van supplementen kun je ervoor zorgen dat je zowel je spieren opbouwt en beschermt als je prestaties verbetert. In deze blog lees hoe je dat als hardloper realiseert door het gebruiken van geschikte supplementen. 

Voor, tijdens en na het hardlopen 

Supplementen voor hardlopers zijn geschikt om te gebruiken voordat je gaat hardlopen en na het hardlopen. Zelfs tijdens het hardlopen kun je voor een supplement kiezen. Welke supplementen je gebruikt zijn hier dus afhankelijk van. De volgende supplementen zijn geschikt voor hardlopers:

  • Creatine
  • Cafeïne
  • BCAA
  • Eiwitshakes
  • Magnesium

Lees hieronder wanneer je welk supplement kunt gebruiken.

Supplementen voordat je gaat hardlopen

De volgende supplementen zijn geschikt om te consumeren voordat je gaat hardlopen:

  • Creatine
  • Cafeïne

Creatine

Creatine zorgt voor kracht. Deze kracht heb je nodig wanneer je aan het hardlopen bent. Je spieren moeten het hardlopen namelijk kunnen volhouden. Creatine geeft de kracht en energie die je hiervoor nodig hebt. Hierdoor is creatine geschikt om te gebruiken voordat je gaat hardlopen. Met creatine werk je ook aan het opbouwen van je spieren, wat er weer voor zorgt dat je beter kunt presteren. 

Cafeïne  

Voel je niet voldoende energie of denk je dat je hierin nog stappen kunt maken? Dan is het mogelijk dat cafeïne een geschikt supplement voor jou is. Cafeïne pillen zijn namelijk zeer effectief (meer dan koffie) voor het boosten van je energieniveau. Wanneer je voordat je gaat hardlopen cafeïne supplementeert, kan dit je tijdens het hardlopen goed helpen. 

Supplement tijdens het hardlopen

Voor tijdens het hardlopen kun je voor BCAA als supplement kiezen. 

BCAA

Het is ten zeerste aangeraden om aminozuren BCAA voldoende te consumeren, aangezien ze vooral voor spierherstel belangrijk zijn. Aangezien je tijdens het hardlopen je spieren flink belast, is het belangrijk dat deze goed herstellen. Daarvoor kun je tijdens het hardlopen BCAA als supplement drinken. Een belangrijk voordeel is dat BCAA’s als energie gebruikt kunnen worden, waardoor spierafbraak wordt voorkomen en je spieren beter beschermd zijn. 

Supplementen na het hardlopen

Wanneer je klaar bent met hardlopen, kun je de volgende supplementen gebruiken:

  • Eiwitshakes (whey)
  • Magnesium

Eiwitshakes 

Eiwitshakes helpen je spieren met het sneller herstellen na het hardlopen. Verder zijn eiwitshakes ook geschikt voor spieropbouw, wat voor hardlopers belangrijk is: sterke (been)spieren zijn van belang voor goede prestaties en het voorkomen van blessures.

Magnesium

Tenslotte kan magnesium je nog goed helpen na het hardlopen. Magnesium zorgt namelijk voor soepelere spieren en is belangrijk bij het voorkomen en herstellen van blessures. Daarnaast zorgt magnesium ervoor dat vitamines beter werken, wat zeer belangrijk is, aangezien vitamines vele algemene gezondheidsvoordelen bevatten die vooral voor sporters (en dus hardlopers) relevant zijn. 

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *