Stabiele voeten en enkels zijn essentieel voor het voorkomen van blessures, het verbeteren van prestaties en een actief leven. Voetoefeningen kunnen je helpen je balans te verbeteren, de stabiliteit van je voeten en enkels te versterken, toekomstige blessures te voorkomen door de kracht in belangrijke delen van de voet te verbeteren, je sneller te laten lopen – de lijst is nog veel langer! Het enige wat nodig is, is wat tijd om deze eenvoudige oefeningen elke dag te doen. Deze blogpost geeft je een paar ideeën over hoe je kunt beginnen met het versterken van je voeten.

4 soorten oefeningen om je voet en enkel stabiliteit te verbeteren

Evenwichtsoefeningen. 

Bij dit soort oefeningen gaat het om evenwicht en stabiliteit; je voeten en enkels worden sterker doordat je ze gebruikt om weerstand te bieden tegen beweging of versnelling. Op internet zijn veel oefeningen te vinden die gemakkelijk uit te voeren zijn, zoals bijvoorbeeld het balanceren op één voet met alleen sokken aan. Een goede truc is om ook bakstenen of andere gewichten in je schoenen te stoppen – dit maakt balansoefeningen nog uitdagender.

Enkel strekspieren. 

Deze spieren trekken samen om onze tenen recht te zetten, maar helpen ook de enkel te stabiliseren tijdens het dragen van gewicht. Ze werken samen met de plantaire fascie die het hielbeen verbindt met de tenen aan de voorkant van je voet, en helpen een stevige voet te geven door schokken te absorberen.

Enkel buigspieren. 

Dit zijn de spieren die onze tenen naar onze voeten toe trekken, en ons helpen ons evenwicht te bewaren door met onze voet van de grond af te duwen. Zwakte in deze enkel buigers kan leiden tot een verlies van stabiliteit tijdens het lopen, rennen of springen – het is dus belangrijk om ze te versterken!

Loopoefeningen voor hakken en tenen.

Een eenvoudige oefening voor mensen die de hele dag zitten is hak en teen lopen; dit helpt kuit kracht op te bouwen terwijl het ook je enkels en onderbeen versterkt. Om deze oefening te doen, plaatst je beide handen op de rugleuning van een stoel (houd ze stevig vast) en til je langzaam één knie omhoog tot uw dij parallel is met de vloer (u moet spanning voelen in uw kuiten). Zet dan die voet plat op de vloer, gevolgd door de andere voet. Herhaal deze oefening een minuut of zo en probeer je dagelijkse activiteiten uit te voeren terwijl je op de hiel loopt – je zult merken dat het meer moeite kost om de ene voet voor de andere te zetten!

Een balanstrainer helpt je tijdens deze oefeningen om het gewenste resultaat te behalen!

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *